Музеи-Забележителности в Копривщица

Page caption here

Музеи

Къща – музей "Любен Каравелов"

Калдъръмена пътека води от портата към китен двор, сгушен между 3 къщи. Строени от местни майстори в продължение на 25 г. те представляват интересен архитектурен ансамбъл. В тях се раждат Любен и Петко Каравелови. И двамата остават в историята като личности обрекли живота си на България. Любен Каравелов като публицист, журналист, революционер и писател, а Петко Каравелов като политик – министър председател и министър на финансите.

Къща – музей "Димчо Дебелянов"

Още с прекрачването на дървената порта, човек попада в китен двор с вековни борове и кичести вишни. Сред зеленината и аромата на цветя е сгушена дървена къща с наситено сини стени. Красотата на родния дом и град остават в душата на поета до сетния му час. Изпълненият с емоции живот – поезия на Димчо Дебелянов завършва трагично. На 02.10.1916 г. той загива на фронта край Демир Хисар.

Къща - музей "Тодор Каблешков"

Къщата, в която през 1851 г. се ражда авторът на Кървавото писмо, е сред образците на българската възрожденска архитектура. Тя се отличава със симетричност, красиви форми и просторен остъклен салон на втория етаж. Таваните, вратите и долапите са покрити с изкусни дърворезби. В тази къща расте Тодор Каблешков – председателят на тайния революционен комитет в Копривщица. Човекът, който на 20-ти април 1876 г. обявява Априлското въстание.

Лютова къща

Лютовата къща впечатлява със своята архитектура. Тя притежава богато изрисувани стени и красиво дърворезбовани тавани. В приземния етаж на къщата е уредена постоянна изложба на плъсти – нетъкани пъстри постелки, изработени от вълна. Плъстите са се използвали за застилане на подове, както и като удобна дебела постелка за спане. Произвеждани са в домашни условия, чрез специфични методи на валяне и притискане. Украсявани са с оцветена с естествени багрила вълна.

Къща - музей "Георги Бенковски"

В изправената сред зеленина и цветя дървена къща, разположена на един от хълмовете на гр. Копривщица, през 1843 г. се ражда Гаврил Хлътев. В българската история той остава с името Георги Бенковски – псевдоним, който използва като организатор и ръководител на Априлското въстание. В близост до родния дом на Георги Бенковски се намира внушителен като размери и архитектура паметник на апостола.

Жив музей

Живият музей в гр. Копривщица организира местни културни мероприятия и образователни семинари, свързани с живота на хората в миналото, с основен фокус върху българското Възраждане. Центърът се ползва и за гостуващи събития, като предоставя своята обновена и модернизирана база със запазен Възрожденски стил. Сградата служи и за осъществяване на дейности и изяви на различни граждански инициативи. Конферентната зала е с капацитет 100 места.

„Копривщица – просветен център през Възраждането"

Експозицията е открита в „Доросиевата къща” през 2012 г. и представя богатата история на духовния живот и просветното дело на възрожденска Копривщица.

ЦЪРКВИ

Църква „Успение Богородично”

Храм „Успение Богородично” в Копривщица е изграден през 1817 г. на мястото на по-стара църква изгорена през 1809 г. от кърджалии. За построяване на църквата е издействан султански ферман от копривщенските еснафи в Цариград. Според Иречек тя е издигната за около 11 дни от смолски и мирковски майстори. В два от ъглите на църквата върху каменни плочи е издълбана датата 8 юли 1817 г., когато строежът бил завършен.

Църква „Св. Николай”

При построяването на църквата е използван Левантински стил. Стените отвън са иззидани с каменни блокове от светлосив, пълен с блестящи люспици камък.  Храм следва строителните традиции на средновековната трикорабна базилика, при която средният кораб е по-висок. Корабите на базиликата са разделени от 6 чифта високи колони. Пространството е около 500 кв. м.  Източната фасада е с пластична абсида, където е разположен олтара. Страничните фасади са декорирани и имат в ъглите скулптури на малки гълъби, символизиращи Светия Дух.

ПАМЕТНИЦИ

Паметник Георги Бенковски

Изобразява понесен във вихрен бяг конник. Фигурата е висока 7.80 м. конникът е стъпил върху 5 гранитни морени, символизиращи петте века турско робство. Върху тях са издълбани словата: ставайте робове, аз неща ярем”.Цялата композиция е висока 11 м. Паметникът е дело на арх. Петко Татаров и скулптура Христо Танев.

Паметник Любен Каравелов

Паметникът е направен от черно смоляново габро по проект на арх. Иван Сивриев, изработен от скулптурката Надежда Петренко. Разположен е на площад пред СОУ „Л. Каравелов” от десния бряг на р. Тополница срещу сградата на Общинската администрация.

Паметник костница на Априлци

Мавзолеят костница е построен през 1926-28 г. в памет на загиналите в Априлското въстание. Паметникът е реализиран по инициатива на копривщенското дружество в София “20-ти Април”, с щедро дарение на  хаджи Ненчо Д. Палавеев, по проект на арх. П. Цветков. На първия етаж е костницата, а на втория е разположен параклис, до който се стига по каменни стълби, част от цялостния скулптурен комплекс. 

Надгробен паметник на Димчо Дебелянов

Паметникът изобразява дребна, възрастна копривщенка, приседнала на прага на стара, кована порта. Оригиналът на паметника е повреден и пред 1969 г. и е преместен в къщата-музей. На гроба на поета е поставено копие, изработено също от проф. Лазаров.

Паметник на Първата пушка

Паметникът представлява правоъгълен гранитен блок, в средата е вградена бронзова отливка с барелеф , изобразяващ копривщенски въстаник с пушка в ръце на фона на тревожно разлюляна камбана. Паметникът, изработен през 1928 г., е дело на арх. Дудулов.

Паметник на Найден Геров

Найден Геров е просветител, фолклорист, дипломат, учун езиковед, поет и автор на първия български учебник по физика. Паметникът е дело на скулптура Михаил Шапкарев. През 1998 г. е поставен на мястото на стар, повреден бюст.

Паметник на Тодор Каблешков

Върху 60-сантиметров постамент се издига бронзова статуя на Тодор Каблешков в цял ръст, висока 2.90 м. Автори на паметника са арх. Георги Папагалов и скулптура Йордан Гаврилов.

Паметник на 16-те

Паметникът е изграден от врачански камък и представлява горящ факел, а в страни от него са издълбани образите на героите, загинали  през 1944г.

Паметник Братска могила

Паметника няма висока художествена стойност, но се е превърнал в символ на отминала историческа епоха.

Паметник – Загинали копривщенци в Балканските войни

Пирамида обелиск, на върха с кръст, изработен от черен гранит през 1914 г. На източната и западната страна на обелиска са издълбани имената на 53 копривщенци, загинали в името на българското национално обединение по бойните полета на Балканската и Междусъюзническата война през 1912-1913 г. Паметникът се намира в двора на училище “Св. Св. Кирил и Методий”.

ДРУГИ

Любчова чешма

Чешмата е изградена в памет на Любчо Искров Йовков през 2001г. Намира се в непосредствена близост до Горския парк.

Пътека на здравето

Пътеката на здравето“ е от маршрутите с леко натоварване и се намира се в землището на Копривщица. Специфичното е, че по целия маршрут има разположени спортни съоръжения – лостове, халки, дървени успоредки и др. Разстоянията между съоръженията могат да се преминат с тичане поради сравнително еднородния терен – без много стръмни спускания и изкачвания.

Музеи-Забележителности в Копривщица

Празник на града и честване на годишнина от Априлското въстание

Събитията, случили се в Копривщица на 20 април 1876г отново оживяват, за да събудят спомена за това кои сме. Кулминацията на тържествата е на първи май.

Читалище "Хаджи Ненчо Д. Палавеев"

Читалище е основано през 1869г. През 1908г Копривщенското читалище е преименувано на „Х.Н.Д.Палавеев“, в знак на почит към дарителя, който финансирал строежа на читалищната сграда.

Калъчевият мост

Мостът е наречен Калъчев на името на дарителя си Хаджи Найден Калъчев, с чиито средства е построен през 1813г. Тук на 20 април 1876г въстаникът Георги Тиханек убива заптието Кара Хюсеин, с чиято кръв Тодор Каблешков написва „Кървавото писмо“.

This is the best
Room Reservation
Wordpress Theme On Earth
Welcome To
Hotel Master
The best hotel reservation WordPress theme
Enjoy
Spa Master
The Finest Spa On Earth
Perfect Place For Dining
Sed posuere consectetur est at lobortis. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes.
2800
Guests
35000
Opening Hours
99.9%
Satisfaction
100%
Will come back

Testimonial

Музеи-Забележителности в Копривщица

Музеи-Забележителности в Копривщица

 

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Morbi tristique imperdiet feugiat. Suspendisse neque nisi, tempus eget aliquet aliquam, tincidunt eget mi. Nulla ultricies justo sed dolor porttitor porttitor. Curabitur quis auctor lectus.

Музеи-Забележителности в Копривщица

Комплекс Галерия

Nulla egestas pulvinar mollis. Integer ut lorem ligula. Praesent eget nulla justo. Sed condimentum leo non convallis suscipit. Suspendisse ac est risus. Ut sed odio rutrum, tristique urna non, hendrerit arcu. Proin nec lacinia odio. Ut ut justo in mi hendrerit scelerisque.

Ut tortor quam, placerat quis dolor sed, ultrices ullamcorper nulla. Morbi bibendum tempus nunc sit amet facilisis. Proin elementum sit amet quam ut bibendum. Aliquam lectus felis, tincidunt nec bibendum id, pulvinar et sem. Vivamus non lorem auctor, pharetra purus quis, accumsan turpis. Orci varius natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus. Ut a mi viverra neque semper porta. Suspendisse potenti. Pellentesque ac eleifend elit.

Cras tempor interdum enim in porttitor. In non tortor ac nisi auctor volutpat. Aenean in ipsum eu diam finibus consequat mattis eget tellus. Proin sollicitudin diam sit amet auctor laoreet. Duis iaculis convallis mattis. Integer lacus enim, dignissim a mi vitae, iaculis blandit tortor. Proin molestie iaculis quam, vitae tempor diam ullamcorper id. Fusce viverra velit vel arcu posuere consectetur. Mauris justo mauris, viverra id facilisis sit amet, scelerisque ut metus. In hac habitasse platea dictumst.

In tortor felis, dapibus a dignissim eget, tempor eget eros. Praesent mattis imperdiet mi vitae maximus. Sed orci tortor, ultricies a hendrerit sed, faucibus in nisl. Nunc sed enim ligula. Vestibulum vel rhoncus felis. Sed vitae erat a metus commodo consectetur. Aenean molestie imperdiet nibh quis finibus. Fusce vel congue est, ac pharetra velit. Praesent justo ligula, consectetur nec accumsan at, auctor a neque. Nam rutrum condimentum quam, id iaculis lectus dapibus quis. Interdum et malesuada fames ac ante ipsum primis.